Yuheal Yoga

Wat is Hatha Yoga?

Je lichaam, mind en ademhaling leren beheersen

Hatha = de zon + de maan

In de naam Hatha komen de Sanskriet-woorden ha (zon) en tha (maan) samen. De zon staat voor actie, de maan voor verinnerlijking en rust. In de Hatha yoga komen die tegengestelde energieën samen. Door asana’s en te werken met je concentratie en ademhaling word je je bewust van je lichaam en geest wat een helend, versterkend en ontspannend effect heeft. Zowel fysiek als emotioneel en mentaal.

Hatha Yoga is de meest ouderwetse yogastijl (klinkt niet echt sexy ) die er is. Hatha Yoga is de basis van waaruit de andere yogastijlen zijn voortgekomen. Oorspronkelijk werd het enkel beoefend door monniken die dagelijks stil zaten tijdens meditatie en lichamelijke oefening nodig hadden om niet alleen de geest maar ook het lichaam gezond te houden.

De klassieke Hatha Yoga asana’s (poses) zijn ontwikkeld met als doel de interne organen, ruggenwervel en centrale zenuwstelsel te stimuleren. De meer moderne nieuwe poses werken ook op het externe lichaam, zoals de spieren en bindweefsels, met als doel sterk en fit te worden.

Wat Hatha Yoga zo bijzonder maakt ten opzichte van sport is dat yoga het parasympatische zenuwstelsel activeert (je rempedaal). Dit deel van het zenuwstelsel zorgt ervoor dat je je ademhaling en je hartslag verlaagt waardoor je lichaam tot rust komt.

Door onze drukke westerse lifestyle zijn we vaak sympatisch getuned (het sympatische zenuwstel kun je vergelijken met je gaspedaal). Met gas en actie is niets mis maar om gezond te blijven en in balans heeft je lichaam en geest afwisseling nodig tussen actie en rust. Vaak kiezen mensen ervoor om na een drukke dag intensief gaan te sporten en voelen zich daardoor fijner. Dit komt doordat het verhoogde stress niveau (door de vele prikkels en het werken met het hoofd) nu gelijk komt aan de fysieke stress die je met je lichaam creeërt. Dit zorgt voor je gevoel voor een ogenschijnlijke balans maar in de praktijk is dit niet altijd zo. Door intensief te sporten ga je weer gas geven (sympatische zenuwstelsel) en vraag je je lichaam (alweer) om te presteren. Zo kan sporten na een drukke dag juist bijdragen aan uitputting en burn-out. Door Yoga asana’s, ademhalingsoefeningen en meditatie krijg je meer contact met je lichaam. Je wordt je bewuster van je lichaam en geest en leert beter te voelen wat je nodig hebt. Soms is dat wellicht toch even intensief sporten maar waarschijnlijk ook vaak rust.

Door meerder tandjes terug te schakelen en af te remmen wordt je parasympatisch zenuwstelsel ‘actief’. In deze parasympatische stand kan je lichaam belangrijke taken uitvoeren. Denk aan assimilatie, de spijsvertering en het o zo belangrijke herstel.

Mijn opleiding volgde ik bij Arhanta Yoga Opleiding

Hatha Yoga

“Yoga is the practice of quieting the mind”

Patanjali

Wat doet Yoga voor jou!

Welke effecten mag je van yoga verwachten?

Yoga helpt bij stress en zorgt voor ontspanning
Yoga zorgt voor een optimale energiedoorstroming
Yoga verbetert de bloedcirculatie en de ademhaling en kan daardoor ondersteunen bij vele chronische klachten
Yoga maakt je lichaam en geest soepeler en sterker
Yoga verhoogt je focus en concentratievermogen
Yoga brengt innerlijke rust en kracht
Yoga verhoogt de levenskwaliteit en de flexibiliteit tot op hoge leeftijd
Yoga brengt zelfkennis
Yoga stimuleert je bewustwording en spirituele capaciteiten

“The wound is the place where the light enters you”

–  Rumi –

Wat biedt Yuheal

E.E.N. therapie, Bioresonantie, Natuurvoedingsadvies & Massage, Hatha Yoga, Wim Hof Methode,