Gezondheid holistisch bezien

Gezondheid blijkt lastig te definïeren. Toch bestaat er al jarenlang een definitie voor. Deze is reeds in de vorige eeuw – na een jarenlange discussie – door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) opgesteld. In deze definitie gaat men er van uit dat gezondheid een toestand is van compleet welbevinden. Een gezond mens is niet alleen fysiek gezond, maar er is ook sprake van een geestelijk en sociaal welbevinden.
‘Gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en sociaal welbevinden en is niet louter het ontbreken van ziekte of gebrek’.

Ben ik of jij vanuit deze definitie eigenlijk wel gezond? De definitie zorgt ervoor dat mensen zich beperkt voelen op lichamelijk of geestelijk vlak als er zaken – al is het misschien zelfs maar voor even – niet zo perfect in hun leven verlopen. Ook onderzoeker en arts Machteld Huber vindt het een definitie die niet langer voldoet. Ze wijst erop dat volgens de definitie van de Wereldgezondheidsorganisatie praktisch iedereen een patiënt is. Dit geldt zeker voor mensen die doorlopend behandeling nodig hebben, zoals mensen met een chronische ziekte. En dus is het tijd voor een nieuwe definitie van gezondheid. Eentje die past in deze tijd. Machteld Huber promoveerde in december 2014 aan de universiteit van Maastricht met een nieuw concept voor gezondheid. In samenwerking met de Gezondheidsraad en ZonMw komt Huber na gedegen onderzoek met een nieuwe definitie die luidt:
Gezondheid als het vermogen om zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven.

Het verschil met de WHO-definitie is dat in dit concept de potentie benadrukt wordt om gezond te zijn of te worden, zelfs wanneer er sprake is van ziekte. Daarbij zijn persoonlijke groei en ontwikkeling en het vervullen van persoonlijke doelen in het leven net zo belangrijk. Dit concept gaat over het ‘vermogen’ van mensen om zich aan te passen. Zelf de regie voeren staat hierbij centraal. Maar hoe doe je dat? Wat willen fysieke, mentale en emotionele klachten je zeggen? Wat hebben ze met elkaar te maken en hoe neem je de regie weer in handen? Hoe werkt dat eigenlijk, je lichaam en geest? Antwoord op deze vragen, inzichten in jezelf en veel meer zullen tijdens deze workshop en trainingen aanbod komen.

“The wound is the place where the light enters you”

–  Rumi –

Wat biedt Yuheal

Coolchallenge Limburg, Gezondheid holistisch bezien, Natuurvoeding en de Wim Hof Methode

Mijn missie

“Don’t ask what the world needs. Ask what makes you come alive, and go do it. Because what the world needs is people who have come alive.”

― Howard Thurman –

Get in touch now

Neem gerust contact met mij op voor een vrijblijvend advies.