Susan Derckx
Mijn naam is Susan, geboren in Venray op 21 november 1972. Na de middelbare school volgde 8 jaar van creative opleidingen waaronder de Kunst Academie in Maastricht. Na afstuderen ben ik in 1999 mijn eigen bedrijf Suture begonnen in de grafische vormgeving. In 2004 leerde ik mijn partner Xander kennen en sinds 2005 en 2009 zijn we trotse ouders van dochter Zara en zoon Luka.
Mijn leven als moeder, partner en zelfstandig ondernemer was voor mij niet altijd gemakkelijk. Ik maakte te weinig tijd vrij voor mezelf en stress en een moeilijke bevalling middels keizersnede drukte een zware stempel om mijn gezondheid. Ook het lange werken achter de computer eiste zijn tol en ging me hoe langer hoe meer tegen staan. Tot ik tot overmaat van ramp ik in 2013 mijn moeder verloor aan kanker. Mijn moeder was mijn steun en toeverlaat en dankzij haar kon ik alle ballen in mijn drukke bestaan ‘nog’ in de lucht houden. Zonder haar lukte dat niet meer. Er moesten echt dingen veranderen. Maar hoe?
Wat ik leerde de laatste jaren is dat ons brein is ‘gebouwd’ om verandering te weerstaan. Ons brein is geëvolueerd om gedrag te automatiseren in onze hersenstam zodat we er niet over na hoeven denken met het idee dat dit onze overlevingskans vergroot. Dit maakt veranderen voor een mens heel lastig.
Maar veranderen dat wilde ik wel. Of ja veranderen, eigenlijk gewoon rust en tijd om meer en meer mezelf te worden. De E.E.N.® opleiding was ik ruim een jaar daarvoor begonnen om zodoende meer inzicht in mezelf te krijgen met als doel, me gezonder en gelukkiger te voelen. Ook om de opgedane kennis en wijsheid voor mijn gezin en mijn naaste omgeving toe te kunnen passen. Met de wens ook hen van een gelukkiger en gezonder leven te voorzien.
Echter door de drukte die de studie met zich meebracht was het beoogde effect meestal in de praktijk ver te zoeken. In 2014 en 2015 kampte ik dan ook met nog meer klachten als voorheen. Van vermoeidheid, buikklachten, spier- en gewrichtspijnen, sterk toegenomen allergieën tot somberheid en neerslachtigheid aan toe. De reguliere diagnose die volgde was fibromyalgie en CVS.
Dit geestelijk en lichamelijke ongemak was het begin van de echte zoektocht en leerschool om het tot nu toe geleerden in de praktijk te brengen. Want kennis over gezondheid en over het leven is mooi maar de werkelijke reis begint pas bij reflectie en het toepassen van deze kennis op jezelf. Om problemen in het functioneren te voorkomen en aan te pakken moet je niet alleen ‘weten’ maar vooral ‘voelen’ want daar begint het echte begrijpen. Ik ging me richten op het ervaren. Zelf voelen is weten. Weten zonder twijfel.
Kennis alleen had mij tot op heden geen verlichting gebracht. Me niet gezonder en gelukkiger gemaakt. Ik voelde de behoefte aan verdieping in mij zelf, de behoefte om op mijn eigen reis te gaan. Inzicht te krijgen in mij zelf en op deze reis de sleutel tot gezondheid en geluk te vinden.
Ik droomde ervan om mijn bedrijf dat nu mensen hielp bij het vormgeven van hun product of dienst te veranderen in een bedrijf wat mensen helpt bij het vormgeven aan en van zichzelf. Mijn missie werd het delen van kennis en ervaring om mensen te helpen de kunst van het leven in het hier en nu onder de knie te krijgen. Zodat men zijn of haar eigen leven kan leiden en daar volop van kan genieten. De missie om als gids mensen te begeleiden op hun eigen ‘Expedition through Body, Mind, & Soul’
Voordat ik deze wens in vervulling kon laten gaan mocht ik op mijn eigen expeditie gaan. Zonder het te weten maak ik deze al heel mijn leven lang, net als ieder ander natuurlijk. Maar die expeditie was tot op heden meer een oppervlakkig reisje geweest met standaard toeristische hoogtepunten en niet ‘mijn’ hoogtepunten. En ook mijn dieptepunten werden beleefd als een in het water gevallen weekendje weg. De grotere uitdagingen van het afdalen in de diepere spelonken en ondergrondse duistere dieptes ben ik mede dankzij de E.E.N.® opleiding en door de pijnlijke ervaringen van de afgelopen jaren gaan doen. Een belangrijk onderdeel van deze expeditie was de scriptie die ik voor mijn afstuderen in 2016 schreef.
Mijn scriptie hielp me bij het optekenen van mijn eigen routekaart die geen begin en einde kent. Wat ik ontdekte is dat er niet 1 weg is en niet 1 sleutel voor gezondheid en geluk. Maar dat er telkens nieuwe wegen en deuren opduiken op de route. De sleutel tot het vinden van de nieuwe sleutels bestaat wel. Deze ligt veilig opgeborgen in ons hart. Het is de liefde. Op de eerste plaats niet de liefde voor de ander, maar de liefde voor ons zelf waardoor we telkens balans creëren in ons zelf. Balans in de drie-eenheid welke we zijn. Body, Mind & Soul. En luisteren naar de stem van al deze delen van onszelf welke spreken vanuit ons hart.
Ons hart en ons lichaam is de plek waar voelen begrijpen wordt. Onze mind is ons gereedschap om de taal van ons lichaam en onze ziel te vertalen. Voelen en ervaren dat is het belangrijkste ingrediënt wat mij de opleiding tot Wim Hof Methode instructeur 2016-2017 (t/m 2018 was ik instructeur), Russisch winter zwemmen en de opleiding in de ashram van Arhanta Yoga mij gebracht heeft. Met mijn opgedane kennis uit de diverse opleidingen heb ik er zelf voor kunnen zorgen dat fibromyalgie klachten en chronische vermoeidheid voor mij geen klacht of ziekte meer zijn maar raadgevers op mijn reis die ik door de kennis opgedaan op mijn reis door mijn Body, Mind & Soul achter me heb kunnen laten.
De Yoga, ademhaling en koudetraining ‘made me come alive’ en dat is precies wat ik jou ook wil laten ervaren
Ga je mee op reis? Op jouw reis!
“Don’t ask what the world needs. Ask what makes you come alive, and go do it.
Because what the world needs is people who have come alive.”
Onze samenleving
We leven in een bijna fabelachtig en futuristisch 24-uurs tijdperk waarin we met onze kennis dingen hebben gecreëerd die tot voor kort nog onmogelijk leken. Zaken als overvloed, comfort en connectie welke in eerste instantie positief klinken, maar dit niet altijd zijn. We maken via internet connectie met iedereen, 24 uur per dag, wereldwijd. Klinkt leuk maar het effect is dat we in gevecht zijn om de uitdagingen van afleiding, negatieve stress en overprikkeling te weerstaan. We maken connectie met de hele wereld maar zijn de connectie, de verbinding met onszelf verloren. De keerzijde van overvloed, comfort en connectie is dat we met zijn alle steeds vaker depressief zijn, chronisch ziek of burned out.
De Dalai Lama zei:
Wat me het meest verbaast bij de westerse mens, is dat hij zijn gezondheid opoffert om veel geld te verdienen en vervolgens dat geld weer uitgeeft om zijn gezondheid terug te krijgen. Door altijd maar met de toekomst bezig te zijn, beleeft hij het heden niet.
Hij leeft dus noch in het heden, noch in de toekomst. Hij leeft alsof hij nooit zal moeten sterven en sterft alsof hij nooit geleefd had.